Arkib 04/2020

PERSEDIAAN MEMBACA, reading readiness

PERSEDIAAN MEMBACA
reading readiness.....kanak kanak perlu di sediakan untuk di ajar membaca. dgn lain perkataan knk knk perlu bersedia untuk kita ajar membaca. kalau knk knktidak ada kesediaan membaca, kita seolah olah memaksa dia membaca, dan boleh menimbulkan tekanan pada kanak kanak.
buatlah aktiviti kesediaan untuk di ajar membaca pada kanak knk se awal usia .
ibubapa yang ada anak anak kecil dan guru taska terutamanya kena ada kemahiran reading readiness ini atau kita namakannya juga aktiviti utk literasi awal yang terdiri dari 6 komponon utama. setiap komponen tu ada aktiviti tertentu yang kita patut lakukan.
suka pada bahan bahan bercetak
kesedaran tentang bahan bercetak
kesedaran tentang bunyi bunyi huruf,sukukata dan perkataan
pengtahuan tentang huruf
kebolehan bercerita/narative
mempunyai perbendaharaan kata
buatlah aktiviti supaya kanak kanak suka pada buku, suka pegang buku, suka tengok buku , suka belek buku, suka usung buku....dan bagai lagi. Bila kaiak kanak dah suka buku lebih mudah utk dia bermotivasi untuk tahu apa yg ada dalam buku dan seterusnya belajar membaca nanti.
buatlah ikut steps
Pada ahli close group Penulisan RPH dalam Bahasa Inggeris - Dr Mahani Razali next week sy minta azza emailkan 40 mukasurat pelbagai aktiviti utk literasi awal ni. inshaallah langkah demi langkah.diberikan. PERCUMA bila jadi ahli close group.
Yang belum join dan minat nak join sila watsup 0195276567 segera
Azza masih cuti.
Tak kenal maka tak cinta....
DrM

FOUNDATION, Sambung skit ilmu kecantikan???, Foundation atau bedak asas biasanya kita pakai sebelum calitan lain lain kita pakai

FOUNDATION
Sambung skit ilmu kecantikan???
Foundation atau bedak asas biasanya kita pakai sebelum calitan lain lain kita pakai. Ada macam macam jenis jenama dan harga. Terpulanglah ikut kemampuan dan kesesuaian. Ada yg liquid dan ada yang dalam bentuk cream.
Cuma nak tanya bila pakai foundation ni, puan guna apa? Jari atau sponge atau berus?
Setiap satu bagi implikasi berbeza???saya nak kongsi tip kalau pakai berus/brush jer:-
Kalau nak nampak full coverage dari penggunaan creamy foundation gunakan paddle brush.
Jika nak nampak full coverage dari liquid foundation atau powder foundation terutama pada di kulit yang berpori - pori besar maka gunakan buffing brush.
Jika nak nampak yang natural maka gunakan duo fibre brush.
Tujuan semua alat ni nak nampak sekata...juga tahan lebih lama dan nampak natural jer bila sekata dgn kulit kita. tak nak nampak berselopong ???.
DrM

Barefoot/ kaki ayam, Saya pernah tulis dulu ttg BF ni, recent research tells us that running in bare feet has also been found to improve more...

Barefoot/ kaki ayam
Saya pernah tulis dulu ttg BF ni
recent research tells us that running in bare feet has also been found to improve more complex thought patterns, particularly working memory.
Working memory.... Kecepatan minda kita utk proses maklumat dan recal balik maklumat.
Juga bagus utk menguatkan muscle anak anak kecil, menjadikan dia lbh aktif dan memguatkan daya ingatan. Anak anak yg dibiarkan bergerak dgn berkaki ayam atau BF juga akan lbh cepat mengimbangi badannya dan dapat membentuk posture badan yg lebih baik.
Kurangkan memakaikan legging dan stokin pada anak anak kecil. Kesejukan anak kecil tidak bermula dari kaki. Elak legging yang menutup tapak kaki
Dalam rumah... Atas kereta ... X perlulah berstokin atau berkasut.
Semasa menyusukan bayi, cuba main dgn tapak kakinya .. Geletek tapak kakinya.
Cuba pelbagaikan texture utk anak anak kecil dapat berjalan atau berlari diatasnya sot carpet, tiles, wood, grass, cement, stones, water, sand, gravel, bricks, squishy spaghetti, mud etc.
Tapak kaki kita mempunyai lbh 200000 saraf yg perlu di aktifkan.....dan byk
Masalah anak ank kecil skrg juga spt lambat berbahasa ada kaitan dgn masalah saraf kaki yg tidak di aktifkan. Banyakkan membaca ya.... Jgn jadikan anak kecil kita mangsa kejahilan kita
Biar anak membesar dengan fitrahnya.
Sila share ya utk manfaat ramai anak anak kecil.
DrM

RAHSIA MATA, Sedikit yang saya tahulah

RAHSIA MATA
Sedikit yang saya tahulah....
Kalau nak nampak neutral, pakai eyeshadow warna pink...
Kalau nak mata nampak lebih besar dan menyerlah , letaklah skit eyeliner warna gold kat bahagian hujung mata
Kalau mata kita mmg kecik, pakai juga eyeline supaya nampak lebih tajam dan bulat. Cara pakai ...gores eyeline dari dalam keluar atau kehujung mata....????
Nak nampak fresh, pakai eyeshadow warna biru dan pembayang atas tu warna putih
kalau nak mudah&selamat, pakai eyeshadow mata rona bumi seperti coklat....sesuai utk semua pakaian formal dan x formal
Nak nampak seksi.... Cari sendiri lah warna apa... X nak subahat???
Biasakan diri untuk memulakan solekan dari bahagian dulu atas iaitu dari mata hingga ke bibir selepas mengenakan bedak asas bersesuaian...gincu kemudianlah
Utk makeup tahan lama dan nampak semula jadi jgn lupa semburkan ke wajah dengan Face Mist setiap kali selesai memakai mekap
Solekan utk diri sendiri... Utk esteem diri sendiri... Bukan utk tunjuk tunjuk.
Ur eyes show the strength of ur soul....
Jaga penampilan diri utk diri
DrM

DONT GIVE UP, When Prophet Muhammad said: "Strive for what benefits you…" he was encouraging us to hasten in seizing the positive opportunities...

DONT GIVE UP
When Prophet Muhammad said: "Strive for what benefits you…" he was encouraging us to hasten in seizing the positive opportunities that come our way.
When he added: "… and rely on God…", he was showing us that we should draw upon our faith in order to strengthen ourselves in our efforts.
This is why the Prophet did not stop there. He continued by saying: "… and do not give up."
Finally, he concluded by saying: "If something befalls you, do not say: ‘If I had only done such and such.’ Instead say: ‘It is as God decreed and He does what He pleases’."
DrM

Family names alphabet

Family names alphabet
Utk anak anak 4 tahun ke bawah terutamanya
a great way to practice letter recognition and learn to spell the names of family members
Teaching alphabet without tears
Teaching alphabet without books
Write ur name in my heart
DrM

DIFFERENT VIEWS , I love to interactive with different background of people, different age of group, different educational background , different...

DIFFERENT VIEWS
I love to interactive with different background of people, different age of group, different educational background , different etnicity n community . I love to listen to younger generation. They have much to share with and l enjoy to learn from them and hearing fresh and new ideas. So many ideas you can hear from them n will suprised u.
Tuning into different perspective and new sources help to understand many issues and helped me make better judgment.
Love means willing to listen and learn from different apposing viewpoints
DrM

DIFFERENT VIEWS , I love to interactive with different background of people, different age of group, different educational background , different...

DIFFERENT VIEWS
I love to interactive with different background of people, different age of group, different educational background , different etnicity n community . I love to listen to younger generation. They have much to share with and l enjoy to learn from them and hearing fresh and new ideas. So many ideas you can hear from them n will suprised u.
Tuning into different perspective and new sources help to understand many issues and helped me make better judgment.
Love means willing to listen and learn from different apposing viewpoints
DrM

KONGSI RASA, Kongsi bersama supaya sama sama merasai kebahagiaan berhariraya

KONGSI RASA
Kongsi bersama supaya sama sama merasai kebahagiaan berhariraya.
Tak semua rumah ada pelbagai biskut, lemang dan ketupat. Tak semua anak anak kecil ada baju baru dan kasut baru untuk berhariraya. Ada ayah yang masih bekerja hingga takbir raya. Ada anak kecil yang sendirian tanpa ayah dan mama. Ada hati yang menangis tanpa bicara. Ada yang memendam luka di sebalik tirai senyum dan tawa. Ada ibu yang lara dgn anaknada tercinta dan ada ayah yang terbawa rasa dgn mehnah anakanda harapannya.
Sesungguhnya keadaan kita tak sama dan bersyukur dgn apa yang ada dengan berkongsi juga dgn apa yang ada agar bahagia itu milik semua.
Salam syawal kedua
DrM
DrM

GULA & MINDA ANAK KECIL, Selamat hari raya aidilfitri

GULA & MINDA ANAK KECIL
Selamat hari raya aidilfitri. Selamat menjamu selera. Makan lah tapi jgn niat utk cover sebulan puasa.
Nak ingatkan saja.... Taknsemua yang masuk mulut kita orang dewasa boleh juga masuk mulut anak anak kecil. Bila suap mulut kita jgn terus juga suap mulut anak anak kecil kita.
Ambil berat terutamanya ttg makanan yg ada gula. Cuba kurang atau kalau boleh elak makanan yg manis pada anak anak kecil. Bahaya gula sama kesannya dgn bahaya abuse dan trauma pada perkembangan minda anak anak kecil. ...As bad for the developing brain as extreme stress or abuse.
Satu lagi never and never offer sweet drink to toddler or young children in sip cup.
Bukan soal ala hari ni jer raya...tapi soalnya hampir tiap tiap hari juga anak anak kecil terdedah dgn makanan bergula.
Bawa jer makanan bayi atau anak kecil bila g beraya.... Paling mudah bawa buah utk dia.
DrM