Arkib 03/2020

KESUNGGUHAN IBNU UMAR

KESUNGGUHAN IBNU UMAR.
.
Abdullah Ibn Umar dipuji oleh Rasulullah kerana kesugguhannya bangun malam.
.
Ketika ramadhan ibnu Umar bangun solat malam seperti biasa. Setelah itu dia akan bertanya kepada kepada pembantunya "Nafi" adakah telah masuk waktu sahur?
.
Jika ya telah masuk maka Ibnu Umar akan terus beristghfar sebanyaknya dan berdoa sebanyaknya.

PENSYARAH ENGIN PUN NAK COACHING!,

PENSYARAH ENGIN PUN NAK COACHING!
.
Hasrat awalnya cik pn Isteri Dr. Mardiana Bt Mat Ishak ajak drop by hantar pesanan Roket Research Diary+ ARMP Charts di Kuliyyah of Engeneering UIA.
.
Katanya "abg singgah sat nak hantaq RRD kat Dr. Natasha di engin. ringkas.
.
Maka menunggulah saya dalam kereta hampir 20 minit dengan mushaf ditangan. haip inikan Ramadhan.
.
Tiba-tiba cik puan call. "Abg naik sat Dr Natasha nak coaching dengan kawan dia. Tingkat 4 na.
.
Saya tanpa banyak soal terus mengikut arahan.
.
Setelah memberi salam dan bertanya khabar. Saya bertanya "Apa ye yang saya boleh bantu Dr?
.
Ha begini saya ada problem untuk menyelia 6 orang pelajar. Terpaksa tidur jam 3 pagi. Siap berbalas-balas watsup dengan pelajar tengah malam sebab nak betulkan tesis final year mereka. Dulu bila dah convo Ph.D janji dengan anak. Yeayy mama akan back to normal. Tetapi bila dah keje lain pulak jadinya lebih teruk. Yelah dulu tesis kita jer. Now dah ada 6 tesis..huh!
.
Saya membalas. Ye Dr dulu saya juga begitu. Syukur now setelah guna RRD saya menyelia 125 orang pelajar dan masih boleh tersenyum.
.
Ni kena bayaq sejam 500 ni sebab pensyarah yang dibantu. Haha.
.
Rahsianya RRD!
.
Maka bermulalah coaching hampir 1jam 13minit!
.
Setiap kali saya bantu cara penggunaannya kelihatan Dr Natasha seperti telah jumpa kuncinya!
.
Setelah selesai:
Wah baik Dr saya wajib guna dan explore ni. Nak belanja makan bulan ramadhan. hehe.
.
Tak pe Dr simpan duit tu..just doakan kami berjaya dalam pertandingan inovasi bulan 9 ni ye. Saya tunggu feedback Dr nanti. Jawap saya ringkas. Terbaik. InsyaAllah.
.
Jika ada dikalangan pensyarah yang mahu saya bantu buang "keserabutan+kesugulan" anda dalam menyelia pelajar FYP/Master Ph.D jom buat temujanji dengan saya ye.
.
Bole buat temujanji dengan tim 0183998003 cik Ernie Najla Inani atau cik Nana 0182587003.

DONE RRD COACHING

DONE RRD COACHING.
.
Hasrat awalnya cik pn Isteri Dr. Mardiana Bt Mat Ishak ajak drop by hantar pesanan Roket Research Diary+ ARMP Charts di Kuliyyah of Engeneering UIA.
.
Katanya "abg singgah sat nak hantaq RRD kat Dr. Natasha di engin. ringkas.
.
Maka menunggulah saya dalam kereta hampir 20 minit dengan mushaf ditangan. haip inikan Ramadhan.
.
Tiba-tiba cik puan call. "Abg naik sat Dr Natasha nak coaching dengan kawan dia. Tingkat 4 na.
.
Saya tanpa banyak soal terus mengikut arahan.
.
Setelah memberi salam dan bertanya khabar. Saya bertanya "Apa ye yang saya boleh bantu Dr?
.
Ha begini saya ada problem untuk menyelia 6 orang pelajar. Terpaksa tidur jam 3 pagi. Siap berbalas-balas watsup dengan pelajar tengah malam sebab nak betulkan tesis final year mereka. Dulu bila dah convo Ph.D janji dengan anak. Yeayy mama akan back to normal. Tetapi bila dah keje lain pulak jadinya lebih teruk. Yelah dulu tesis kita jer. Now dah ada 6 tesis..huh!
.
Saya membalas. Ye Dr dulu saya juga begitu. Syukur now setelah guna RRD saya menyelia 125 orang pelajar dan masih boleh tersenyum.
.
Ni kena bayaq sejam 500 ni sebab pensyarah yang dibantu. Haha.
.
Rahsianya RRD!
.
Maka bermulalah coaching hampir 1jam 13minit!
.
Setiap kali saya bantu cara penggunaannya kelihatan Dr Natasha seperti telah jumpa kuncinya!
.
Setelah selesai:
Wah baik Dr saya wajib guna dan explore ni. Nak belanja makan bulan ramadhan. hehe.
.
Tak pe Dr simpan duit tu..just doakan kami berjaya dalam pertandingan inovasi bulan 9 ni ye. Saya tunggu feedback Dr nanti. Jawap saya ringkas. Terbaik. InsyaAllah.
.
Jika ada dikalangan pensyarah yang mahu saya bantu buang "keserabutan+kesugulan" anda dalam menyelia pelajar FYP/Master Ph.D jom buat temujanji dengan saya ye.
.
Bole buat temujanji dengan tim 0183998003 cik Ernie Najla Inani atau cik Nana 0182587003.

SENTIASA OPTIMIS, "Semua penyakit ada ubatnya" Ini optimis

SENTIASA OPTIMIS
"Semua penyakit ada ubatnya" Ini optimis.
{Tidaklah Allah menurunkan satu penyakit kecuali diberikan bersamanya ubat penyembuh} "Bukhari: 5354:
Hadis tersebut menggalakkan "orang sakit" atau orang disekeliling menjadi sentiasa optimis.
Para Doktor selepas abad ke 15 mengakui minda optimis membantu menyembuhkan penyakit.

Nikmat terbesar seorang hamba adalah dapat berdiri lama dihadapan "Raja Segala Raja"

Nikmat terbesar seorang hamba adalah dapat berdiri lama dihadapan "Raja Segala Raja".
Dialah "Allah".
Solatlah.Nikmat terbesar seorang hamba adalah dapat berdiri lama dihadapan "Raja Segala Raja".
Dialah "Allah".
Solatlah.

"PENGANGGUR TERBILANG" Istilah terbaik buat graduan Ph

"PENGANGGUR TERBILANG" Istilah terbaik buat graduan Ph.D yang masih terkial-kial menanti pekerjaan.
.
Apakah faktor dan sebabnya graduan ini masih tiada jawatan di Universiti sehingga kini atau ditempat lain.
.
Sedangkan kesemua Universiti sedang rancak untuk meramaikan pensyarah memiliki Ph.D.
.
Adakah pihak Universiti gagal merancang keperluan tenaga Akademik di fakulti sehingga terdapat staff "pencen berkali-kali" yang sambung kontrak atas alasan "kepakaran". [Faktor Luaran]
.
Atau Graduan sendiri bermasaalah?Terlalu memilih dan tiada kekuatan memasarkan diri atau masih berminda "makan gaji"? [Faktor Diri]
.
Isu ini Wajib sampai dan ditangani oleh Menteri Pendidikan Baharu.
.
Jika tidak ramai yang berhasrat menyambung pengajian akan tarik diri.

PERSAHABATAN TANPA SYARAT,

PERSAHABATAN TANPA SYARAT
.
Ucu "Saya sayang Ustaz..! Ucu doa kat ustaz..rindu ustaz.
.
Hati saya tersentak. Insan ini tiada dosa. Apalagi iri hati,hasad dengki, ambil duit tanpa hak dll.
.
Saya cuba cover dari menitiskan air mata. Ucu bila nak kawin. Mengalih perhatian. Dalam hati dia pun tahu aku dah lama ponteng kuliah. Penampar buat saya malam ini.
.
Walau dia begitu Allah kurniakan dia umrah 6 kali. Hidupnya disalah sebuah Masjid Shah Alam ditugaskan sebagai "siak".
.
Adakah masanya untuk saya berundur dari menjadi DrRoket..?
.
Semoga Allah sentiasa pelihara ucu ye.

Minum tangan kiri menyalahi sunnah

Minum tangan kiri menyalahi sunnah.Sekalipun diampu tangan kanan.
Species ini dilihat ramai masa berbuka puasa.Minum tangan kiri menyalahi sunnah.Sekalipun diampu tangan kanan.
Species ini dilihat ramai masa berbuka puasa.

Ph

Ph.D Buatkan Saya Hampir Bercerai! 4 Kali.
.
Dr. Ph.D buatkan saya hampir bercerai dengan suami hampir 4 kali! Ya 4 kali. Kini saya dan suami masih tidak ok. Suami seakan tidak peduli dan menyokong apa yang saya buat. Bahkan dia buat hal diluar rumah. Melepak sehingga larut malam dll.
.
Lepas tu anak semua saya seorang jer yang kena urus. Dirumah suami asyik berkepit jer dengan hp.
.
Hujung minggu asyik ada kenduri bagai. Bila saya nak tulis tesis Dr?
.
Sedangkan kami berdua adalah guru!
.
Kami tidak jadi bercerai kerana memikirkan anak je!
.
Saya diuji dengan anak sakit sehingga membuatkan kami terpaksa kehospital kerap. Bukan setakat itu saya pula diuji dengan sejenis penyakit ganjil. Telinga saya berdengung dan hampir menjadi pekak. Dr kata tiada rawatan. Ia kekal.
.
Saya juga terpaksa berjumpa Dr kerap untuk rawatan. Bukan itu saja saya diuji lagi dengan slip disk dari pinggang sehingga tengkok pula.
.
Tesis saya amat terganggu. Sekarang saya berada di sem 6 bentang proposal pun belum. Kurang dari 28 minggu saya perlu melaporkan diri.
.
Masuk kerja semula. Saya malu. Macam mana nak mengadap bos dll. Pasti mereka hina saya dan pandang rendah. Dapat cuti bergaji penuh siap biasiswa lagi. Tapi bila lapor diri apa pun tak siap!
.
Malunya saya Dr. Lepastu kena bayar semula 160k.
.
Lagi satu saya ni bukanlah kategori pelajar bijak. Mak saya selalu kate kamu ni lembab dan degil. Memang pun saya akui. Dulu UPSR satu "A" pun tak de.
.
Tapi entahlah macam mana Allah takdirkan saya boleh buat sampai Ph.D. Saya syukur Dr. Ini rezeki. Biasiswa ni pun betul-betul rezeki. Ramai yang mohon. Saya seorang jer yang dapat Dr. Allah syukurnya.
.
Cuma saya malu dengan Allah sebab tak gunakan nikmat ni sebaiknya.
.
Saya ni beruntung Dr. SV saya sangat baik. Pernah dia tolong derafkan untuk saya proposal. Tapi saya langsung tak cakna. Bahkan saya lari dari SV sebab takut. Dan rasa bodoh sangat.
.
Bukan setakat tu saya ada 2 kawan baik pensyarah di Fakulti tempat saya buat Ph.D banyak kali call saya offer kalu awak nak kami bantu komen,beri idea dll just bagi tau. Kami sentiasa ada untuk bantu.
.
Saya pun tak tau kenapa saya ni tak pandai nak guna nikmat. Saya dah guna duit biasiswa sebaik mungkin. Beli buku,jurnal dll yang berkaitan tesis. Susun sebaiknya atas meja belajar. Tapi sejak beli sampai sekarang tak pernah guna.
.
Saya pun hadir Seminar termasuk Seminar Roket last year. Memang saya rasa impaknya. Tapi saya ni degil. Balik saya tak guna pun ilmu yang Dr bagi. Bahkan sejak tahun lepas saya cancel banyak kali sesi coaching dengan Dr.
.
Hari ini saya nekad. Saya keluar dari Ipoh memandu sendirian seawal jam 5.30 pagi semata-mata datang ke nilai untuk Dr bantu saya. Saya perlukan Dr.
.....................
.
Ini sebahagian dari catatan sesi coaching saya dalam minggu ini. Ini diantara sesi coaching paling mencabar buat saya. Segala ilmu di perguruan Prof Noraini Ahmad + 4 tahun ilmu Psikologi+ 5 tahun sebagai kaunselor perlu digunakan ni bisik hati. Allah mohon bantu saya.
.
InsyaAllah saya cuba bantu beliau sebaik mungkin. Telah diberikan kepada beliau beberapa "exit door".
.
Beliau dipantau oleh DrRoket dalam pakej "ICU". Nak tahu apa bole hubungi no ni 0183998003.
.
Mereka ini adalah insan hebat. Ini saat mereka diuji. Mereka perlukan mentor dan formula. Bukan bebelan. Pegang hati mereka dan tunjukkan jalan keluar. Ini prinsip DrRoket setelah membantu 63 orang peserta coaching.
.
Saya yakin masih ramai diluar sana memiliki kisah hampir serupa. Ia mungkin anda dan mungkin juga rakan anda. Bantu mereka.
.
Ini satu nikmat luarbiasa buat saya. Syukur Allah atas nikmat ini.

Ada ke yang tak pernah rasa kicap TAMIN ni?, Iskh3

Ada ke yang tak pernah rasa kicap TAMIN ni?
Iskh3..rugii benor miker..
Rasanya enak ramai yang suka
Sekali cuba pasti tak lupa
Produk TAMIN masyhur di Malaysia
Dah dieksport ke luar negara
Produk Muslim pilihan kita
P/s : Kilang ini telah dirasmikan oleh Dato Seri Wan Mohamad, Menteri Besar Perak ke-7.