Arkib 12/2019

JANJI ALLAH TERHADAP HAMBA2NYA YANG TETAP BERIMAN

JANJI ALLAH TERHADAP HAMBA2NYA YANG TETAP BERIMAN.
Tadabbur Ayat 58-63, Surah Maryam (Mary)
[58] Mereka itulah sebahagian dari Nabi-nabi yang telah dikurniakan Allah nikmat yang melimpah-limpah kepada mereka dari keturunan Nabi Adam, dan dari keturunan orang-orang yang Kami bawa (dalam bahtera) bersama-sama Nabi Nuh, dan dari keturunan Nabi Ibrahim, dan (dari keturunan) Israil- dan mereka itu adalah dari orang-orang yang Kami beri hidayah petunjuk dan Kami pilih. Apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat (Allah) Ar-Rahman, mereka segera sujud serta menangis.
[59] Kemudian mereka digantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan sembahyang serta menurut hawa nafsu (dengan melakukan maksiat); maka mereka akan menghadapi azab (dalam neraka),
[60] Kecuali orang-orang yang bertaubat dan beriman serta beramal soleh, maka mereka itu akan masuk Syurga, dan mereka pula tidak dikurangkan pahala sedikitpun, –
[61] (Iaitu) Syurga ” Adn ” yang telah dijanjikan oleh (Allah) Ar-Rahman kepada hamba-hambaNya disebabkan kepercayaan mereka akan perkara-perkara yang ghaib; sesungguhnya Tuhan itu, janjiNya tetap berlaku.
[62] Mereka tidak akan mendengar di dalamnya perkataan yang sia-sia tetapi mereka sentiasa mendengar perkataan yang baik-baik; dan makan minum untuk mereka disediakan di dalamnya, pagi dan petang (sepanjang masa).
[63] Itulah taman Syurga yang Kami akan berikan sebagai warisan pusaka kepada orang-orang. yang bertaqwa dari hamba-hamba Kami.

KHUTBAH JUMAAT Tengah hari tadi Hadir Jumaat bersama si kecil Kamal Tiba lambat ke masjid Betul betul ketika imam memberi salam Duduk sahaja di bahagaian luar masjid Terlepas peluang ingin duduk di dalam Menikmati khutbah Jumaat Mufti Perlis Ketika solat

KHUTBAH JUMAAT.
.
Tengah hari tadi. Hadir Jumaat bersama si kecil,Kamal. Tiba lambat ke masjid. Betul-betul ketika imam memberi salam.
.
Duduk sahaja di bahagaian luar masjid. Terlepas peluang ingin duduk di dalam. Menikmati khutbah Jumaat Mufti Perlis.
.
Ketika solat sunat. Kamal bergerak ke dalam. Duduk di hadapan sekali . Diapit DYMM Raja Perlis dan MB perlis. Memang VVIP. Hurmm.
.
Khutbah hari ini menarik. Mufti berbicara tentang pendidikan anak-anak. Membawa kupasan surah Luqman.
.
Ia dimulakan dengan penekanan bahasa anak dibentuk oleh ibu bapa. Kerana itu Luqman menasihati anaknya dengan bahasa yang lunak. Agar pendidikan berbekas di hati.
.
Luqman mengajar agar kita tidak boleh menjadi baik seorang diri. Suasana sekeliling juga perlu baik dan bebas dari maksiat. Agar kebaikkan anak akan berterusan.
.
Ajari anak jangan sombong apabila berjaya. Hidup dengan punya matlamat . Tujuan yang jelas sejak mula melangkah.
.
Beliau kemudian mengupas isu Oktoberfest. Sambil menyindir sesetengah golongan. Punya peduli yang besar terhadap orang jauh. Tetapi terlupa halaman sendiri penuh semak dan kotoran.
.
Saya perhatikan sekeliling. Sambil mencatat isi khutbah. Tiada yang tidur sewaktu mufti berkhutbah. Power.
.
Kita perlukan ramai lagi 'Dr Asri ' di luar sana. Khutbah dan story telling yang membawa hadirin terpaku pada tajuk. Hingga ke akhir.
.

PESO FRAMEWORK Ada 4 jangan taksub pada Paid Media sahaja

PESO FRAMEWORK
.
Ada 4 : jangan taksub pada Paid Media sahaja.
.
1. Paid Media. FB, Tweets Sponsored. Fan Acquisition. Lead Generation. Outbrain.
2. Earned Media. Ia tentang Publisiti. Perlu bina Media, Blooger, Investor, Influencer Relations.
.
3. Shared Media . Influencer Engagement. Partnerships. Social Media.
.
4. Owned Media. Content. Incentive(Affliate, Brand Ambassadors. Sponsored Content, Native Advertising)
.
5. Lakukan kesemua empat dimensi ini. Praktis . Ia bukan tahu teori. Ia harus aplikasi. Baru ia padu dan berlaku.

ETIKA STUDY GROUP TUTOR DISKUSI Assalamualaikum WBT dan salam Imtihan Nihaie buat semua InsyaAllah musim peperiksaan nihaie sudah kunjung tiba

[ ETIKA STUDY GROUP, TUTOR & DISKUSI ]
Assalamualaikum WBT
dan salam Imtihan Nihaie buat semua!??✨
InsyaAllah, musim peperiksaan nihaie sudah kunjung tiba.
Pasti antum sudah mula merancang untuk melakukan study group atau tutor kan?
Tetapi sebelum itu, JKK Pembangunan Rohani akan membawakan etika dan tatacara ketika study group, tutor dan diskusi. Haaa menarik bukan!
Moga perkongsian etika ini sedikit sebanyak memberi manfaat dan panduan untuk kita semua insyaAllah.
Kami sertakan sekali pautan untuk komentar, cadangan atau kritikan daripada ahli PERMAI.
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSei7dWDbbmq2uvDK…/viewform…
‎.: كن مع الله يكون الله معك .:
.: Satukan Komuniti, PERMAI Harmoni :.

PENGENALAN I SAFF KEPIMPINAN PINTAR PERMAI 17 18

PENGENALAN I SAFF KEPIMPINAN PINTAR PERMAI 17/18
"Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berperang di jalanNya dalam barisan yang teratur, seperti bangunan yang tersusun kukuh.."
Surah As-Saff: Ayat 4
Seiring dengan dasar PERMAI sesi kali ini iaitu Muslim Kompeten, insyaAllah kami dari saff kepimpinan Pintar Permai begitu bersungguh dan komited untuk bersama menggerakkannya bersama demi mencapai Komuniti Soleh dan Biah Islamiyyah yang kita cita-citakan.
Jadi insyaAllah dengan penuh rasa rendah hati, kami ingin memperkenalkan.
Badan penggerak PINTAR Permai sesi 2017/2018 dengan membawa misi, iaitu Persatuan- Nuqaba' - Mahasiswa.
Doakan langkah ini dimudahkan. InsyaAllah.
.: PINTAR Pemangkin Muslim Kompeten :.
.: Mahasiswa Disantuni, PERMAI Dicintai :.

RISALAH JUMAAT Nuqaba Nadi Pintar Permai 17 18 Tajuk AKU MASYARAKAT Oleh AMMAR HAFIZDH BIN MOHD ADIB SHUJAA Kata nabi SAW mafhumnya sebarkan lah salam

| RISALAH JUMAAT |
Nuqaba' Nadi Pintar Permai 17/18
Tajuk : AKU & MASYARAKAT
Oleh: AMMAR HAFIZDH BIN MOHD ADIB SHUJAA
Kata nabi SAW, mafhumnya " sebarkan lah salam.. "
Hak muslim ke atas muslim ada tiga perkara:
1) Menjawab salam apabila diberi salam
2) Penuhi jemputan apabila menerima jemputan
3) Ziarah apabila berlaku musibah
Kehidupan seharian kita mengajar setiap daripada manusia perlu bermuamalah dengan masyarakat sekeliling. Mulakan perbualan dengan bertanya khabar walaupun nampak remeh tetapi secara tidak langsung kita cuba untuk hidupkan suasana harmoni dalam sesebuah masyarakat.
Nabi saw apabila bercakap baginda menanggalkan cincinnya kerana takut para sahabat terganggu dengan cincinnya. Baginda sendiri menghormati para sahabat apatah lagi kita sebagai manusia biasa.
Pada era modenisasi ini, cuba kita elak menggunakan telefon pintar apabila bermuamalah supaya kita dapat jaga perasaan & menghormati orang yang sedang bercakap. Justeru, kita akan menimbulkan kasih sayang sesama kita.
Akhirnya, pesanan saya kepada diri sendiri & kalian semua supaya kita lazimkan diri solat secara berjemaah di masjid bagi syabab & akhawat di rumah kerana ini merupakan amal jamaie yang secara tidak sedar kita cuba ke arah memupuk ciri-ciri hidup bermasyarakat.
Yang baik itu semuanya daripada Allah, yang buruk itu datang daripada saya sendiri. Wallahu'alam.
.:PINTAR Pemangkin Muslim Kompeten:.
.: Mahasiswa Disantuni, PERMAI Dicintai:.

Hujung tahun ni mesti ramai orang semakin sibuk kan

Hujung tahun ni mesti ramai orang semakin sibuk kan? Termasuk lah siurang. Siurang rasa hujung tahun ni paling sibuk berbanding tahun-tahun sebelum ini.
? Pantau Daniel ulangkaji untuk exam akhir tahun sekolah rendah dan KAFA (sepanjang minggu ini dan minggu depan)
? Persiapan sambutan birthday Aysha di Sunshine Kindergarten esok
? Persiapan sambutan birthday untuk Daniel dan Aysha hari Khamis
? Camping di Kota Belud sempena family day kami hujung minggu ini
? Konvokesyen Aysha hari Selasa depan
? Persiapan untuk join trip percuma Shaklee ke Bangkok pada 17 - 20 Nov
? Persiapan Health & Wellness Talk di kampung (minggu pertama Disember)
? Family Day Lionize (minggu kedua Disember)
Mujur siurang nda celebrate Christmas, sempat juga lah tarik nafas dan buat persiapan akhir sebelum buka sekolah. Begini lah nasib kalau anak-anak semua berpakat lahir hujung tahun. Hahaha..
Doakan semuanya berjalan lancar ya kawan-kawan.

Untuk apa kamu datang kesini Hei kamu yang berdiri di belakang tegur pensyarah Cuba sebutkan individu yang terlibat dalam Perjanjian Badang

Untuk apa kamu datang kesini?
"Hei, kamu yang berdiri di belakang," tegur pensyarah "Cuba sebutkan individu yang terlibat dalam Perjanjian Badang!"
"Maaf, saya tidak tahu.. encik"
"Apa? tidak tahu? Baiklah, kalau begitu sebutkan saja tahun berapa perjanjian itu ditandatangani?"
"Maaf, saya tidak tahu juga, encik.."
"tidak tahu sama sekali? Maklumat itu kan sudah saya berikan untuk dibaca minggu lalu. Jadi untuk apa kamu datang ke sini kalau tidak tahu?"
"Mahu memeriksa kabel lampu ini, encik.. Saya petugas TNB".

Mmg dari zaman sekolah pai zaman U dah tua ni ende lbh byk geng ngan jejaka2

Mmg dari zaman sekolah pai zaman U dah tua ni ende lbh byk geng ngan jejaka2. Mana dewi2 remaje? Xnak kwn ngan ende ke? Wakakaka... Nasib kat opis ende ramai geng pompuan.
Pagi td lone ranger, sblm lunch dah dpt geng. Pastu ptg join group dorang tuk wat group assignment n presentation nanti. Nasib boleh in walau baru kenal.
Jap nk tanya, ende kene pakai eo Shutran ke tuk attract kwn pompuan??? ? Xcukup lemah lembut ke ende ni? Wakakaka
#mba

Naik motor Aku jugak ke sana ke mari naik motor memang naik motor ni senang tak pening nak hadap jem nak parking

Naik motor.
Aku jugak ke sana ke mari naik motor, memang naik motor ni senang, tak pening nak hadap jem, nak parking. Cuma bila hujan kena berteduh dulu.
Tadi lepas jumpa client takaful sempena promosi produk life ni, lepas nak bayar cendol.. abg sebelah aku tegur..
Dia tanya company apa, kebetulan dia pun baru baik selepas kemalangan motor.
Kawan kawan dia semua dah suruh dia amik medikal kad since selama ni dia guna medikal kad company.
Tapi bila umur meningkat, kos nak bayar medikal kad pun tinggi. Begitu jugak untuk hibah takaful.
Sebab tu saya suka sarankan, yang muda mudi macam saya ni, amik la plan yang murah murah. Sebagai backup plan. Yang murah takpe janji tak bebankan kewangan kelak.
.