Arkib 01/2019

YAB PM NAJIB RAZAK 18 Feb 2018 Tajuk Ucapan Perdana Menteri Mengenai Subsidi Tidak Langsung Yang Diperuntukkan Kerajaan

YAB PM NAJIB RAZAK:-
18 Feb 2018
Tajuk: Ucapan Perdana Menteri Mengenai Subsidi Tidak Langsung Yang Diperuntukkan Kerajaan
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
dan Salam 1Malaysia.
Rakyat Malaysia yang dikasihi,
Saya mendengar seruan meminta Kerajaan menyediakan subsidi untuk rakyat mengurangkan kos sara hidup.
Namun sebenarnya Kerajaan membelanjakan peruntukan yang banyak untuk subsidi dalam berbagai sektor.
Seperti yang diumumkan dalam Bajet 2018, sebanyak RM3.9 bilion disediakan untuk subsidi barang dan pengangkutan seperti gas memasak, tepung, minyak masak, dan banyak lagi.
Selain subsidi untuk barang, terdapat subsidi elektrik dan tol supaya kenaikan kadar elektrik dan tol dapat dielakkan.
Kerajaan juga memperuntukkan subsidi kesihatan yang tinggi setiap tahun.
Untuk tahun 2018, sebanyak RM26.5 bilion disediakan untuk penjagaan kesihatan meskipun kutipan dalam sektor tersebut hanya sebanyak RM600 juta.
Maka perbelanjaan selebihnya ditanggung penuh oleh Kerajaan.
Sejak tahun 2012, yuran wajib dikecualikan sepenuhnya di sekolah Kerajaan, manakala Kerajaan turut membiayai kira-kira 90 peratus daripada yuran pengajian universiti.
Contohnya, yuran program pengajian perubatan sebelum subsidi adalah sebanyak RM289,885.
Namun selepas subsidi, pelajar hanya perlu membayar yuran sebanyak RM9,000 sahaja sepanjang tempoh pengajian.
Ini satu lagi contoh bagaimana subsidi pendidikan disalurkan.
Untuk sektor perumahan pula, Kerajaan telah menyediakan subsidi dalam bentuk bantuan deposit iaitu Skim MyDeposit dan subsidi rumah kos rendah seperti PPR, Rumah Generasi Kedua Felda, Rumah Bina Negara RISDA dan banyak lagi.
Oleh yang demikian, usahlah mendengar tuduhan bahawa Kerajaan langsung tidak menyediakan subsidi untuk rakyat kerana tohmahan tersebut adalah tidak benar sama sekali.
Sekian sahaja dari saya.
Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
1) NajibRazak.com
https://www.najibrazak.com/…/ucapan-perdana-menteri-mengen…/
2) NR Facebook
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155143085625952&id=157851205951
3) NR Twitter
https://twitter.com/NajibRazak/status/965106750046093318

SASARAN EMPAT BUAH BUKU Jika tiada halangan saya akan terbitkan tiga buah buku lagi

SASARAN EMPAT BUAH BUKU
Jika tiada halangan, saya akan terbitkan tiga buah buku lagi. Setiap tahun minima satu naskah. Keempat-empat buku ini saling bahu membahu serta saling berkait diantara keempat-empatnya. Gabungan idea dan formula didalamnya nanti dapatlah akhirnya menzahirkan GLOBAL IS-ONE menjadi syarikat induk raksasa.
EMPAT BUKU
1. (2016) AKU DI SINI ( 1999 – 2015 )
2. (2017) THE GREAT NUSANTARA KINGDOM ( 2020 – 2040 )
3. (2018) ANGKATAN GAYONG GLOBAL (2020 – 2040 )
4. (2019) FLAG AND BANNER NUSANTARA KINGDOM (2020 – 2040 )
Empat buku ini nanti adalah terbitan sendiri atau diterbitkan oleh “IS-ONE Publisher”. Dengan adanya syarikat pertama ini nanti, diharap dapat dijadikan pembakar api semangat untuk merempuh perjalanan seterusnya. Sehingga terpacaknya brand GLOBAL IS-ONE didalam semua jenis perniagaan dan perkhidmatan serata dunia. Ia boleh dilakukan dengan dua cara iaitu mendaftar syarikat atau menjenamakan semula syarikat yang sedia ada.

Tenung my FUTURE

Tenung my FUTURE..
"ANN SPORTS CENTRE 2019"
swimming-pingpong-archery-aerobic-events-birthday parties-wedding-reunionsTenung my FUTURE..
"ANN SPORTS CENTRE 2019"
swimming-pingpong-archery-aerobic-events-birthday parties-wedding-reunions

Maaf jika cikgu SHAM x reply wasap utk hal ? class ye, pakciknye accident di Batu 3 pg td

Maaf jika cikgu SHAM x reply wasap utk hal ? class ye, pakciknye accident di Batu 3 pg td. then dia bantu uruskn report polis dan hantar pakciknye balik ke Melaka. Teruk gak keretanye.. Sib baik his uncle nmpk ok. Ni pun, dah 11.15pm, x smpi lg ghumah. ?

Ade ibu2 yg bangun at 5am buat breakfast ank pi skolah, seriously!! Sy mmg TABIK SPRING

Ade ibu2 yg bangun at 5am buat breakfast ank pi skolah, seriously!! Sy mmg TABIK SPRING... Toink... Toink... I wish.... He3.. ?Ade ibu2 yg bangun at 5am buat breakfast ank pi skolah, seriously!! Sy mmg TABIK SPRING... Toink... Toink... I wish.... He3.. ?

Sape dok PERLIS, boleh order karipap pusing dgn kawan saya Yong Narziah

Sape dok PERLIS, boleh order karipap pusing dgn kawan saya Yong Narziah. Kek pun dia buat.. Mcm2 lah dia buat. Wassap dia ye, tq. All da best yong.. Aku tolong share info kau. Chaiyokkkk !!!!

Wow

Wow... Free market... Viralkn.. Its free, tp JGN REBUT2 ye. Minta baik2, senyum n say TQ. ?
Bg yg nak bljr ?. ANN SWIM pun ade bg free 1 jam ? trial bg yg benar2 minat nk bljr ?. Wassap shj :
ANN : 013-2909866
SHAM : 019-2278776
Ann Swim Indoor Pool. Kelas Renang tertutup di 2 centre kami :
1) ANN SWIM INDOOR POOL
BERJAYA PARK
(Seksyen 32, SHAH ALAM)
?berdekatan Jalan Kebun
2) ANN SWIM INDOOR POOL
SG. MANGGIS
(Banting, KUALA LANGAT)
?setentang PETRONAS Sg.Manggis

Amanat Arwah Pak Ngah kita buat kelas mengaji untuk kanak kanak dulu lah Cuak rasanya dalam hati nak buat kelas untuk orang dewasa

Amanat Arwah
"Pak Ngah, kita buat kelas mengaji untuk kanak-kanak dulu lah" Cuak rasanya dalam hati nak buat kelas untuk orang dewasa.
" Tak.. Kelas untuk budak-budak dah ada dah di kampung kita ni.
Kita nak buat kelas mengaji untuk Ibu-Ibu. " Pak Ngah tetap menegaskan pendiriannya.
"Visi kita nak setiap rumah Para Ibu dapat membimbing anak-anak mereka mengaji Al-Quran. Kalaupun anaknya belajar di luar, paling tidak akan ada masa tertentu Ibu dan anak baca Al-Quran dirumah mereka, dapat berbincang, bertadabbur bersama" Sambung beliau.
Allah belum dapat terlaksana lagi amanat ini. Tapi tetap kumulai dengan apa yang ada sekarang.
Berdikit-dikit membina keyakinan. InshaAllah that time will come.
Rindunya kampung halaman.
....

KONFLIK yang sering menghantui Bila terlibat dalam pelaburan emas Konflik yang sering menghantui pemikiran mereka yang terlibat dengan pelaburan emas ialah

KONFLIK yang sering menghantui
[Bila terlibat dalam pelaburan emas]
Konflik yang sering menghantui pemikiran mereka yang terlibat dengan pelaburan emas ialah,
• bila waktu terbaik beli emas
• bila waktu terbaik jual emas
• apa item terbaik untuk dibeli
• perlu beli sekarang / tunggu dulu
• kalau jual ada peluang untuk dapat harga sama tak bila beli semula
Kalau ada konflik begini, ia sebenarnya bukan isu harga emas naik atau turun.
Isu sebenarnya ialah, kita masih dipersimpangan jalan, antara mengumpul GRAM atau memaksimakan RM?
Tentukan posisi sebenar kita dalam pelaburan emas ini, Inshaa Allah segala konflik ini akan selesai.
READ | LIKE | COMMENT | SHARE | TAG | FOLLOW
#akaunemasgap #publicgold #dealerprihatin
Kredit: My Sifu

Boleh tolong viralkan

Boleh tolong viralkan. Kedai baru dibuka....kepunyaan ABANG IPAR no.2 sy di VISTA ALAM...
Sape2 nk mkn WESTERN FOOD.. Moh dtg sini... Sy blum lg ke sana... Insyaallah, ade rezki, sampai lah sy.. Boleh tgk ig : theREDS'7