Arkib 12/2018

Kalau sebab sekor dua buat tahi dah lompat kuang 'rakyat marhaen' maki hamun depa

Kalau sebab sekor dua buat tahi dah lompat kuang 'rakyat marhaen' maki hamun depa ...
Takkan tak boleh puji dan hargai apa yg polis2 ni buat dalam seharian hidup kita ... samada yg kita nampak atau tersembunyi ...

My advice on top of the Royal Monkey King wisdom

My advice on top of the Royal Monkey King wisdom ...
Go for 3, 5 and then 1 ... no. 4, have to see what kind of boss u will get ... and no. 2 will.come with all those hardwork and experiences ...
my ultimate advice is never stop learning ...esp about ppl

Sustaining 'LIVELIHOOD' vs 'LIFESTYLE'

Sustaining 'LIVELIHOOD' vs 'LIFESTYLE' ....
Can/Would/Should you sacrifice 'LIFESTLYE' for 'LIVELIHOOD'?

If no, why?Sustaining 'LIVELIHOOD' vs 'LIFESTYLE' ....
Can/Would/Should you sacrifice 'LIFESTLYE' for 'LIVELIHOOD'?

If no, why?

Berita yg telah dijangkakan oleh rakyat Singapore

Berita yg telah dijangkakan oleh rakyat Singapore .. diceritakan oleh pemandu2 teksi sana sambil depa mengeluh tentang bagaimana mereka terpaksa buat 2 shift utk sara hidup di samping terpaksa bersaing dengan 'pemandu ride-sharing' lain yg (mereka kata, bukan aku kata) sembunyi waktu biasa dan muncul bak kelkatu menghurung cahaya waktu 'peak hours' ....
Bukan aku yg bukak cerita .. depa sendiri'
Saja je nak cerita ...

Tak rasa pengguna semua tu 'sporting'

Tak rasa pengguna semua tu 'sporting' ...
Tapi den rasa yg mentaliti pengguna jalanraya semakin baik utk kenal perbuatan2 yg 'perlu' dibuat (tanpa disuruh) semasa berlakunya sesuatu trajedi ...
Tahniah!!!
#DoingTheRightThing

Satu ketika dahulu, dilawakkan perihal harga kangkung sebab dijadikan cth oleh org yg 'dia dan sewaktu dgnnya' tak suka

Satu ketika dahulu, dilawakkan perihal harga kangkung sebab dijadikan cth oleh org yg 'dia dan sewaktu dgnnya' tak suka ... abis dikangkungkan semua ...
Skang ni boleh pulak dengan muka yg dah memang kembong dan tak malu bercakap perihal harga Ikan Kembong dan menyalahkan org lain sambil2 buat bodoh dan tuli atas sebab kenapa kenaikan tersebut ...
Ni lah level 'pakar strategi' parti 'berbunga layu yg nampak gaya tak mekar2 ni' ... strategi biasa iaitu mempermainkan emosi utk kebencian tapi BODOH bila memilih subjek ...
Yg lagi bodoh (mmg tak bertapis) ialah org2 yg percaya dan termakan dakyah kebencian sebegini ...
Kalau aku, memang malu dengan pakar strategi ni ... revolusi 'ikan kembong' ~_~ .... yeay, sungguh 'bergaya' dan sungguh 'tepat' utk menggambarkan 'masalah rakyat'
Bangang ...

Org dok puji sebab ada benda yg kita buat 'betul'

Org dok puji sebab ada benda yg kita buat 'betul' ...
Kritik atau teguran pula akan diambil utk penambahbaikan ...
Kutuk dan maki pula boleh dibakulsampahkan sebab takde nilai ....
#MalaysiaKuAwesome

Takziah kepada keluarga mangsa

Takziah kepada keluarga mangsa .. kejadian kedua terjadi setakat ini ... harap yg terakhir jika semua ambil iktibar
Cuma nak ingatkan kawan2 yg selalu memandu di federal highway .... Pondok Tol ni dah berpuluh2 tahun berada di situ, sepatutnya ia telah membentuk satu sikap kebiasaan utk kita berhati2 di kawasan Batu 3 dan Sg Rasau ...
Jangan hanya operasi kutipan tol itu sudah dimansuhkan, kita semua lewa dengan memandu laju seolah2 peninggalan pondok2 tol itu bukan sesuatu yg merbahaya ...
Selagi pondok2 dan struktur2 ini masih di situ, bawa la seperti tol2 ini masih beroperasi .. berhati2 dan perlahankan kelajuan kerana ia lebih baik dari meningkatkan kelajuan yg meninggikan kebarangkalian utk kemalangan ...
lambat sikit itu takpe, dari terus tak sampai .... kan?

Cerita Pulau Pinang ni dah jadi mcm drama bersiri pulak

Cerita Pulau Pinang ni dah jadi mcm drama bersiri pulak ...
Tak sabar nak tunggu episode seterusnya .....
Jurus TaikChi apa pula yg akan diguna oleh Tokong The Ever-Lying ...
#iluvPenang #TaklehBlah

Jangan risau tentang rekod atau duit akibat kejadian kebakaran tadi

Jangan risau tentang rekod atau duit akibat kejadian kebakaran tadi ... KWSP sebagai satu organisasi yg terancang ada pelan2 BCM yg mengurangkan impak kejadian terhadap organisasinya ...
KWSP takde maknanya simpan duit kita2 dlm pejabat dan rekod kita pun dlm bentuk digital walaupun bukan 100% ...
Kita risaukan pekerja2 yg berada di dalam bangunan semasa berlaku kebakaran tersebut ... dan juga abam2 bomba yg bertugas
Semoga semuanya selamat ...